Jelentkezzen be hozzánk!

A fogínysorvadás a kezdetben felszíni ínygyulladásként diagnosztizálható

A fogágybetegség különböző formái ma már népbetegségnek számítanak! A fogínysorvadás jelentőségét még manapság is alábecsülik az emberek, legtöbb esetben már csak akkor kérik fogorvos segítségét, amikor az elváltozások már elérik a súlyos, kevésbé gyógyítható stádiumot. Manapság az emberek 70-75%-nál kimutatható a fogínysorvadás valamely fázisa.

A fogínysorvadás kialakulása általában teljesen fájdalommentes, sokáig csak enyhe a tünetek észlelhetők. Ha az emberek odafigyelnének a kezdeti a jelekre, és tisztában lennének a fogínysorvadás valódi veszélyeivel, akkor megelőzhetnénk a korai foglazulások túlnyomó többségét.

A fogínysorvadás előbb-utóbb a fogak elvesztéséhez vezet, valamint olyan további elváltozásokat okozhat az íny és a csont szerkezetében, ami egy esztétikus, kényelmes fogpótlás, vagy egy fogbeültetés megvalósításának lehetőségét is nehezíti.

A fogínysorvadás a kezdetben felszíni ínygyulladásként diagnosztizálható, de ezt követően a mélyebb szövetek felé tör, a foggyökeret körülvevő csont állomány (parodoncium) folyamatos pusztulását okozza.

Évekig rejtetten, alattomosan a felszín alatt zajlik a folyamat, gyakran ínyvérzés is alig kíséri. Sokszor a látható ínyvisszahúzódás is minimális mértékű, sajnos a fő gond nem az íny, hanem a csont sorvadása.

A fogíny és az azzal szoros funkcionális egységet alkotó csontos állomány megbetegedése leginkább a felnőtt lakosság körében jelentkezik. A fogak rögzítő apparátusának (fogíny, gyökérhártyarost-rendszer, csont) gyulladása a szövetek sorvadását, s így a fogak rögzítettségének meggyengülését okozza.

Hajlamosító tényezők:

 • az elhanyagolt fogazat,
 • a rossz szájhigiéné
 • helytelenül elkészített tömések, fogpótlások
 • alapbetegségek(diabetes, csontritkulás)
 • egyes gyógyszerek( hidantoin, biszfoszfonátok)
 • a dohányzás
 • genetikai adottságok.

A folyamat kezdeti tünetei:

 • ínyvérzés
 • rossz lehelet
 • vissza-visszatérő fájdalom

Előrehaladottabb esetben:

 • fogvándorlás
 • fog mozgathatósága
 • ínyvisszahúzódás
 • fájdalmas tasakok

A terápia többlépcsős, melynek elsődleges célja a gyulladás és az azt kiváltó okok megszüntetése, illetve a gyulladásmentes állapot fenntartása. Ezt az ínyalatti fogkövek és a fogakat körülölelő gyulladásos szövetek eltávolításával és tökéletes szájhigiénia elérésével érhetjük el. A mozgathatóvá vált fogakat rögzítjük, sínezzük, ugyanis az egyre fokozódó fogmozgás rontja az állapotot.

A terápia regeneratív fázisában a tökéletes esztétikai és funkcionális rekonstrukció eléréséhez számos esetben különböző csontpótló műtétekre lehet szükség. Ezen betegségben szenvedőknek kiemelt hangsúlyt kell fektetni a rendszeres professzionális szájhigiéniai, pótláshigiéniai kezelésekre, a rendszeres ellenőrzésre és az egyéni tökéletes szájápolási szokások kialakítására.

Fogászati kezelések

Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek:
08.00-20.00-ig

Hívjon minket időpontért!

vagy

Vélemények

Pácienseink véleménye a fogorvosokról, fogászati kezeléseinkről.

Krisztián Bíró
Krisztián Bíró
2024-01-17
Best Dentist in Budapest!
Krisztián Bíró
Krisztián Bíró
2023-10-20
Legjobb fogászat
Borszek Harghita
Borszek Harghita
2023-09-14
Stop sesrching doctors and go to Dr Budai, he is Simply the Best, he Has got the expertise for all cases, acts prompt and professional!!! After long german experience, even in medical field,Dr Budai meant the savior from Heaven for me.
Fruzsa
Fruzsa
2023-06-09
Nagyon meg vagyok elégedve Makk Richárd doktor úr munkájával. A doktor úr teljesen fájdalommentesen eltávolította jobb alsó bölcsességfogamat, pedig nagyon féltem. Mindig volt hozzám egy-két jó szava, és folyamatosan tájékoztatott, mi történik épp. Az asszisztensek is nagyon kedvesek, a fogászat jól felszerelt, modern. Mindenkinek ajánlom a rendelőt, aki bölcsességfog műtétre vállalkozik.
George Aerts
George Aerts
2023-04-05
I decided recently to fix all teeth problems after doing nothing during the covid-period. Went back to HS-dental in the street where I live. Some weeks later with a lot if sessions and 4 bridges it is almost finished. I can say I am vety satisfied, first of all about the service itself and secondly for the very acceptable price-setting. I want to mention especially my very profesdional dentist, dr.Richard Makk, but also all assistants and very friendly receptionists. Can recommend them. Also good at English.
Dávid Megyeri
Dávid Megyeri
2023-01-25
Kedves,jófej és elképesztően profi csapat! Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Gyöngyi
Gyöngyi
2022-07-12
Professzionális ellátás, mindenre kiterjedő tájékoztatás, kedvesség, odafigyelés jellemzi a fogorvosi rendelőt. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Digitális fogászat

3D tervezéssel a tökéletes eredményért.

Mikrosebészeti beavatkozások

Komplikált fogászati esetek kezelésére.

Fogászati Centrum

Fogászati kezelések A-tól Z-ig.

Ingyenes parkolás

Saját parkolóval rendelkezünk.

Digitális fogászat

3D tervezéssel a tökéletes eredményért.

Mikrosebészeti beavatkozások

Komplikált fogászati esetek kezelésére.

Fogászati Centrum

Fogászati kezelések A-tól Z-ig.

Ingyenes parkolás

Saját parkolóval rendelkezünk.

Elérhetőségeink:

Lépjen velünk kapcsolatba!

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon!