Jelentkezzen be hozzánk!

A fogak formája, a fogsor ívének lefutása, az alsó és felső fogak záródása nem csak az esztétikára, hanem a funkcióra is kihathat. Az állkapocsízületek, és az állcsont nyugalmi helyzetét az összeharapáskor kizárólag az alsó, ill. felső fogak rágófelszínének illeszkedése határozza meg. A torlódott fogazat a hiányos fogazat, az extrémen kopott felszínek mind-mind előidéző okai lehetnek az asszimertikus, az állkapocs optimálistól eltérő helyzetének és mozgásának. Az így létrejött hibás harapás az állkapocsízületeket is hibás pozícióba kényszeríti a fogak összezáródásakor, ami előbb utóbb kóros túlterheléshez vezethet. Ez a probléma az állkapocsízület fájdalmához, kattogásához, átmeneti szájzár kialakulásához, ill. a fogak és a fog tartószerkezetének további destrukciójához vezethetnek.

Fogcsikorgatás, fogszorítás alvás közben?

Néha ébrenléti állapotban is, de leggyakrabban éjjel, álmunkban az idegrendszerünk a napi stressz feldolgozását próbálja levezetni, feldolgozni. Ez a folyamat szinte mindig túlzott izomtónus fokozódással jár. Ez alól a rágóizomzat sem kivétel.  A rágóizomzat „idegi vezérlése” megpróbál a hibás ízületi pozícióból kimozdulva egy olyan nyugalmi helyzetet találni, ahol a fogakra, vagy az állkapocs ízületre nem hat kóros túlterhelés. Ez a  jelenség fogcsikorgatásban vagy fogszorításban nyilvánul meg. Alvás közben próbálja az idegrendszer-izomzat „vezérlés” a hibás ízületi pozíciót megtalálni, ami a fogcsikorgatásban, vagy a fogszorításban nyilvánul meg. Ilyenkor hosszan tartó, igen nagy erők – a normális rágóerő többszöröse – lépnek fel, ami a fogak és fogágy károsodásán kívül az általános állapotban jelentkező tüneteket produkálhat pl. fejfájás, alvászavar, szem alatti ödéma, alvás alatti karzsibbadás, izzadás, fokozott éjszakai vizeletürítés, fáradt ébredés, váll- nyak izomzatának görcse.

A Gnathológia célja a kialakult hibás pozíció feltérképezése, ill. az ideális állkapocsizületi viszonyok helyreállítása.

Fogászati rendelőnkben első lépésként digitális diagnosztikai (Cadiax) módszerrel feltérképezzük az alsó állcsont mozgáspályáit, majd ez alapján valós, mérnöki pontosságú modellt készítünk a Páciensünk”rágószervéről”.

Kettős céllal tesszük ezt: A modell a fogorvos számára diagnosztikai és terápiás segítség, a fogtechnikusnak pedig elengedhetetlen információ forrás a leendő fogpótlás tökéletes kialakításához.

A modell egy egyéni értékű artikuláror (Gamma Dental Reference) segítségével készül, mely lehetőséget ad arra, – tucatnyi paraméter egyénre szabott beállításával – hogy a lehető legpontosabban lemásoljuk a Páciensünk állkapocsizületi adottságait. Így már lehetőségünk van arra, hogy lépésről lépésre a patológiás anatómiai eltéréseket, a káros elmozdulásokat kompenzáljuk, egyre közelebb jutva az alsó-felső állcsont helyes térbeli viszonyához. A mérésünk során megállapított szimmetrikus, optimális új pozíciót visszaellenőrizzük a szájban. Ha a betegünk izomzata beidegzése, ízülete, könnyen „elfogadja” az új helyzetet, és az adaptálódás folyamán kényelmesnek, pihentetőnek érzi, fájdalmai csökkennek, elkezdhetjük a terápiát.

Ez az éjszakai harapásemelő készítésétől, a fogszabályozáson át, az új fogpótlásokig terjedhet attól függően, hogy milyen súlyos, ill. milyen természetű a kiváltó ok.

Fogászati kezelések

Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek:
08.00-20.00-ig

Hívjon minket időpontért!

vagy

Vélemények

Pácienseink véleménye a fogorvosokról, fogászati kezeléseinkről.

Krisztián Bíró
Krisztián Bíró
2024-01-17
Best Dentist in Budapest!
Krisztián Bíró
Krisztián Bíró
2023-10-20
Legjobb fogászat
Borszek Harghita
Borszek Harghita
2023-09-14
Stop sesrching doctors and go to Dr Budai, he is Simply the Best, he Has got the expertise for all cases, acts prompt and professional!!! After long german experience, even in medical field,Dr Budai meant the savior from Heaven for me.
Fruzsa
Fruzsa
2023-06-09
Nagyon meg vagyok elégedve Makk Richárd doktor úr munkájával. A doktor úr teljesen fájdalommentesen eltávolította jobb alsó bölcsességfogamat, pedig nagyon féltem. Mindig volt hozzám egy-két jó szava, és folyamatosan tájékoztatott, mi történik épp. Az asszisztensek is nagyon kedvesek, a fogászat jól felszerelt, modern. Mindenkinek ajánlom a rendelőt, aki bölcsességfog műtétre vállalkozik.
George Aerts
George Aerts
2023-04-05
I decided recently to fix all teeth problems after doing nothing during the covid-period. Went back to HS-dental in the street where I live. Some weeks later with a lot if sessions and 4 bridges it is almost finished. I can say I am vety satisfied, first of all about the service itself and secondly for the very acceptable price-setting. I want to mention especially my very profesdional dentist, dr.Richard Makk, but also all assistants and very friendly receptionists. Can recommend them. Also good at English.
Dávid Megyeri
Dávid Megyeri
2023-01-25
Kedves,jófej és elképesztően profi csapat! Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Gyöngyi
Gyöngyi
2022-07-12
Professzionális ellátás, mindenre kiterjedő tájékoztatás, kedvesség, odafigyelés jellemzi a fogorvosi rendelőt. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Digitális fogászat

3D tervezéssel a tökéletes eredményért.

Mikrosebészeti beavatkozások

Komplikált fogászati esetek kezelésére.

Fogászati Centrum

Fogászati kezelések A-tól Z-ig.

Ingyenes parkolás

Saját parkolóval rendelkezünk.

Digitális fogászat

3D tervezéssel a tökéletes eredményért.

Mikrosebészeti beavatkozások

Komplikált fogászati esetek kezelésére.

Fogászati Centrum

Fogászati kezelések A-tól Z-ig.

Ingyenes parkolás

Saját parkolóval rendelkezünk.

Elérhetőségeink:

Lépjen velünk kapcsolatba!

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon!