Jelentkezzen be hozzánk!

PRF-terápia szájsebészeti és fogászati beavatkozásoknál

PRF terápia során levett vénás vérből kb. 5-15 perc alatt centrifugálással pontosan frakcionált nagy koncentrációjú értékes sejt koncentrátumokat hozunk létre. Szájsebészeti ill. fogászati beavatkozásoknál a tiszta, vörösvértestektől mentes plazmát szükség szerint fel tudunk használni a műtétek és más szájüregi beavatkozások utáni gyorsabb, szövődmény mentesebb sebgyógyulás elősegítésére.

Mit jelent a PRF (Platelet Rich Fibrin) terápia ?

A PRF terápiát eredetileg nem  szájsebészeti és fogászati beavatkozásoknál kezdték alkalmazni.Terápiás célból traumatológiában, esztétikai, plasztikai sebészetben használt eljárás a saját vér készítmény használata. A PRF terápia lényege röviden: A tervezett kezeléssel egy időben vért vesznek a pácienstől, melyet egy speciális protokoll szerint centrifugálnak. A kinyert vérplazmát injekció vagy más formában visszajuttatva a szervezetbe helyileg a gyógyulási, ill. regenerációs folyamatokat tudják sejtszinten intenzívebbé tenni.

A PRF módszer lényege

A sebgyógyuláshoz szükséges fehérvérsejtek, vérlemezkék, őssejtek a vérben mind jelen vannak. Ennek a módszernek a nagyszerűsége abban áll, hogy a centrifugálás során a plazmában az említett alkotórészek koncentrációja a normál szinthez képest a többszörösére emelkedik.

A folyamat közben vérhez semmi mesterséges adalékot nem adunk hozzá, így biokémiai módosítás nélkül a legmagasabb biológiai potenciállal (hatékonysággal) rendelkező vérplazmát kapunk

A sebgyógyulás során az első 4-6 nap a sikeresség szempontjából meghatározó. Az beavatkozások során alkalmazott PRF centrifugált vérkészítmény felturbózott sejtszámai mint plusz biológiai potenciál, éppen ezt a korai gyógyulási folyamatot segíti.

PRF és hagyományos technika összehasonlítása a fogászati kezelésekben

Természetes körülmények között, a szervezet enzimrendszere „csak utólag” reagál a műtétre. A vérkeringés időben elnyújtva, órák alatt, fokozatosan szállítja oda a gyógyuláshoz szükséges a sejtmennyiséget. A PRF módszerrel műtött Páciens a „sebgyógyulási versenyben” úgy kerül előnybe, hogy a műtét alatt applikált vérplazmában a magas sejtszám miatt már a kezdet-kezdetétől, azonnal maximális sebességgel indul el a szövetek regenerációja.

A centifugált plazma nagy koncentrációban tartalmaz leukocitákat, vérlemezkéket, valamint növekedési faktorokat, citokineket, egy saját szöveti fibrinmátrixban. A PRF fibrinje olyan növekedési faktorokat tartalmaz, melyek elősegítik a felszíni szövetek, valamint a csontszövetek gyógyulását, az érképződést, így a gyorsabb gyógyulást.

A fibrinmátrix lehetővé teszi a szövetek preparációjához szükséges különböző sejttípusok áramlását, migrációját, összekapcsolódását, fejlődését.

A szöveti gyógyulási mátrixba a környező kis erek gyorsan benőnek így ebben a vázban könnyen felépülhet a környezetével azonos szövet.

Milyen előnyökkel rendelkezik a fogászati kezelések során a PRF technika használata?

 • 100%-ban biokompatibilis csak saját szövetet tartalmaz így a kezelt terület csak a saját sejtjeiből regenerálódik és épül újjá.
 • Erősen gátolja a kórokozók szaporodását, védelmet nyújt a baktériumokkal, vírusokkal szemben. Ezzel megelőzhetjük a gyulladást, a sebfertőződést és az ezeket kísérő kellemetlen tüneteket.
 • Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, a szájsebészi műtéttel egyidejűleg.
 • Gyorsabb a szövetregeneráció, a sebgyógyulás. A páciens a hagyományos kezelésekhez képes  a szokásosnál sokkal kisebb mellékhatások mellett, rövidebb időtartam alatt gyógyul.
 • Membránként alkalmazva lehetőséget biztosít a sebészi terület tökéletes lezárására védelmet adva a sérült területnek.
 • Mátrixot képez, mely a kis erek növekedését elősegíti, mely alapvető feltétele a végleges egészséges szövetképződésnek.
 • A természetes koagulációs folyamat eredménye egy leukocytákban és thrombocytákban gazdag fibrin alvadék. Az erős fibrin-háló extra-celluláris mátrixként szolgál, a fibrinbe beágyazódott és koncentrálódott leukocyták és trombocyták növekedési faktorai pedig lassabban szabadulnak fel és tovább hatnak.

A PRF nem csak növekedési faktorokat, hanem gyulladásos citokineket raktároz és szabadít fel, melyek a sebgyógyulás proliferatív, exudatív stádiumában kapnak szerepet, illetve gyulladást gátló citokineket is, melyek a szövetformálódás kezdetét szabályozzák.

Szájsebészeti és fogászati beavatkozások esetén mikor alkalmazhatjuk A PRF módszer?

 • Szövethiányok pótlása (csont, lágyszövet)
 • Foghúzás után (bölcsesség fogak esetében kifejezetten ajánlott)
 • Sinus lift műtétek (arcüreg emelés)
 • Fogászati implantáció
 • Parodontológiai problémák, (csont, lágyrész visszahúzódások)
 • Csontpótlás

A PRF módszer segítségével a  szájsebészeti és fogászati beavatkozások során a páciensek gyógyulása gyorsabb, panaszaik enyhébbek, az esztétikai végeredmény magasabb szintű lesz.

Elkészítéséhez a páciens saját vénás vére szükséges, melyet véralvadásgátlók hozzáadása nélkül centrifugálunk. 

Fogászati kezelések

Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek:
08.00-20.00-ig

Hívjon minket időpontért!

vagy

Vélemények

Pácienseink véleménye a fogorvosokról, fogászati kezeléseinkről.

Krisztián Bíró
Krisztián Bíró
2024-01-17
Best Dentist in Budapest!
Krisztián Bíró
Krisztián Bíró
2023-10-20
Legjobb fogászat
Borszek Harghita
Borszek Harghita
2023-09-14
Stop sesrching doctors and go to Dr Budai, he is Simply the Best, he Has got the expertise for all cases, acts prompt and professional!!! After long german experience, even in medical field,Dr Budai meant the savior from Heaven for me.
Fruzsa
Fruzsa
2023-06-09
Nagyon meg vagyok elégedve Makk Richárd doktor úr munkájával. A doktor úr teljesen fájdalommentesen eltávolította jobb alsó bölcsességfogamat, pedig nagyon féltem. Mindig volt hozzám egy-két jó szava, és folyamatosan tájékoztatott, mi történik épp. Az asszisztensek is nagyon kedvesek, a fogászat jól felszerelt, modern. Mindenkinek ajánlom a rendelőt, aki bölcsességfog műtétre vállalkozik.
George Aerts
George Aerts
2023-04-05
I decided recently to fix all teeth problems after doing nothing during the covid-period. Went back to HS-dental in the street where I live. Some weeks later with a lot if sessions and 4 bridges it is almost finished. I can say I am vety satisfied, first of all about the service itself and secondly for the very acceptable price-setting. I want to mention especially my very profesdional dentist, dr.Richard Makk, but also all assistants and very friendly receptionists. Can recommend them. Also good at English.
Dávid Megyeri
Dávid Megyeri
2023-01-25
Kedves,jófej és elképesztően profi csapat! Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Gyöngyi
Gyöngyi
2022-07-12
Professzionális ellátás, mindenre kiterjedő tájékoztatás, kedvesség, odafigyelés jellemzi a fogorvosi rendelőt. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Digitális fogászat

3D tervezéssel a tökéletes eredményért.

Mikrosebészeti beavatkozások

Komplikált fogászati esetek kezelésére.

Fogászati Centrum

Fogászati kezelések A-tól Z-ig.

Ingyenes parkolás

Saját parkolóval rendelkezünk.

Digitális fogászat

3D tervezéssel a tökéletes eredményért.

Mikrosebészeti beavatkozások

Komplikált fogászati esetek kezelésére.

Fogászati Centrum

Fogászati kezelések A-tól Z-ig.

Ingyenes parkolás

Saját parkolóval rendelkezünk.

Elérhetőségeink:

Lépjen velünk kapcsolatba!

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon!