Jelentkezzen be hozzánk!

Az esztétikailag kiemelt területeken (front régió), valamint az egyre növekvő fémallergia következtében egyre inkább teret hódítanak a fémmentes fogpótlások. Ha a fog koronai részének hiánya (régi tömés, szuvasodás, trauma) egy bizonyos mértéket meghalad, akkor már a fogpótlások csoportjába tartozó betétet, héjat, koronát készítünk.

Betét a rágó fogakba kerül, ami a fogkorona sérült részét egészíti ki.

Héjkészítésnél a metszőfogak külső, ajkak felőli felszínét preparáljuk, s erre az előkészített felszínre kerül a teljesen individualizált kerámia pótlás.

A korona a fog teljes külső részét pótolja. Ezen fémmentes pótlások készülhetnek teljes kerámiából égetett, CAD/CAM technológiával kialakított, illetve kompozit alapú, üvegszál erősítésű anyagokból.

Gyakran találkozunk olyan esettel, amikor egy nagy tömés – főleg gyökérkezelt fogakból – többször is kiesik, néha egy-egy csücsök letörésével együtt.

Ennek az lehet az oka, hogy gyakran szinte kivitelezhetetlen a nagyméretű, több fogfelszínt érintő esztétikus tömések elkészítése. Sokszor már olyan mértékű a fog sérülése, hogy egy egész csücsköt is pótolni kell. Erre a célra a napjainkban alkalmazott fogszínű tömőanyagok sokszor már nem alkalmasak. Ilyenkor felmerülhet a korona készítése, ehhez viszont még több ép és értékes fogszövetet kellene feláldoznunk!

A betét (Inlay/onlay ) készítése a tömés és a korona közötti “átmenet”, amely tökéletes esztétikai és funkcionális eredményt ad. Az eljárás során kizárólag a régi töméseket, és a szuvas vagy meggyengült foganyagot távolítjuk el, így minimál invazív terápiát valósítunk meg. Az így kialakított formáról hagyományos vagy optikai lenyomatot veszünk. Ez alapján vagy CAD CAM technikával vagy fogtechnikus segítségével elkészítjük a színben és formában megfelelő fémmentes betétet, mely a fog hiányzó darabját mintázza meg.  Ezt, mint egy hiányzó puzzle-darab illeszkedik a preparált foghoz, és egy speciális ragasztóval rögzül véglegesen.

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK