• Nederlands
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Magyar

1062 Budapest, Délibáb utca 30.
+36305714757, +3612560308.
 

A fogpótlásokról

Fémre égetett koronák, hidak

Azokban az esetekben, ahol egy, kettő, maximum 3 foghiányt természetes fogak határolnak, fém, illetve nemesfém (arany) vázakra égetett porcelán leplezésű koronákat, hidakat készíthetünk. Ma már a különböző leplező porcelán anyagok lehetőséget adnak arra,hogy szinte tökéletesen reprodukáljuk a természetes fogak optikai tulajdonságait.
 

Kombinált fogpótlások (fix+kivehető)

Azokban az esetekben ahol jelentős a hiányzó fogak száma, már nem készíthető rögzített pótlás. Ha a meglévők stabilak, terhelhetők egy speciális korona vagy hídpótlást ragasztunk be véglegesen. Ezen a fix pótlásrészen rejtett kapcsolódási felszínek vannak kialakítva. Ezekhez a felületekhez illeszkedő, különböző típusú precíziós, finommechanikai rögzítők jelentősen növelik a kivehető fogsorrész stabilitását melyek „láthatatlanul” kapcsolják össze a fix és kivehető részt.
 

Teljes fogsor (kivehető)

A teljesen fogatlan állcsontokra készülő protéziseket speciális lenyomat-technika és arcíves harapás-regisztráció alapján készítjük IVOCLAR technológiával. Az így elkészült fogsorok maximálisan kihasználják az anatómiai adottságokat, a klinikai szituációt, olyan rögzítettség illetve a komfortérzet érhető el, hogy fogsorragasztó használata nélkül akár egy almába is bele tud harapni.

Előnytelen állcsont formáknál a jobb rögzítettség érdekében implantátumokat helyezhetünk a szemfogak területére melyek egy speciális finommechanikai rögzítővel „patentként” tartják helyén a protézist.
 

Fémmentes betétek (inlay), koronák, héjak

Az esztétikailag kiemelt területeken (front régió), valamint az egyre növekvő fémallergia következtében egyre inkább teret hódítanak a fémmentes fogpótlások. Ha a fog koronai részének hiánya (régi tömés, szuvasodás, trauma) egy bizonyos mértéket meghalad, akkor már a fogpótlások csoportjába tartozó betétet, héjat, koronát készítünk.

Betét a rágó fogakba kerül, ami a fogkorona sérült részét egészíti ki.

Héjkészítésnél a metszőfogak külső, ajkak felőli felszínét preparáljuk, s erre az előkészített felszínre kerül a teljesen individualizált kerámia pótlás.

A korona a fog teljes külső részét pótolja. Ezen fémmentes pótlások készülhetnek teljes kerámiából égetett, CAD/CAM technológiával kialakított, illetve kompozit alapú, üvegszál erősítésű anyagokból.

Gyakran találkozunk olyan esettel, amikor egy nagy tömés - főleg gyökérkezelt fogakból - többször is kiesik, néha egy-egy csücsök letörésével együtt.

Ennek az lehet az oka, hogy gyakran szinte kivitelezhetetlen a nagyméretű, több fogfelszínt érintő esztétikus tömések elkészítése. Sokszor már olyan mértékű a fog sérülése, hogy egy egész csücsköt is pótolni kell. Erre a célra a napjainkban alkalmazott fogszínű tömőanyagok sokszor már nem alkalmasak.

Ilyenkor felmerülhet a korona készítése, ehhez viszont még több ép és értékes fogszövetet kellene feláldoznunk!

A betét (Inlay/onlay ) készítése a tömés és a korona közötti "átmenet", amely tökéletes esztétikai és funkcionális eredményt ad. Az eljárás során kizárólag a régi töméseket, és a szuvas vagy meggyengült foganyagot távolítjuk el, így minimál invazív terápiát valósítunk meg. Az így kialakított formáról hagyományos vagy optikai lenyomatot veszünk. Ez alapján vagy CAD CAM technikával vagy fogtechnikus segítségével elkészítjük a színben és formában megfelelő fémmentes betétet, mely a fog hiányzó darabját mintázza meg.  Ezt, mint egy hiányzó puzzle-darab illeszkedik a preparált foghoz, és egy speciális ragasztóval rögzül véglegesen.

 

Kíváncsiak vagyunk a véleményére

Elérhetőség

Címünk:  1062 Budapest, Délibáb utca 30.
Rendelési idő:  Hétfő– Péntek 8 – 20
Telefonszámaink:
+3612560308
+36305714757
E-mail címünk:  fogaszat "kukac" hs-dental.hu