• Nederlands
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Magyar

1062 Budapest, Délibáb utca 30.
+36305714757, +3612560308.
 

Fogszabályozás

A fogszabályozás célja a szép és esztétikus mosoly létrehozásán túl az, hogy a fogazat megfelelően funkcionáljon, a páciens jól tudjon rágni, nyelni, beszélni. A fogszabályozás során a fogtorlódások,  a megdőlt fogak, a fogak közti hézagok, továbbá az állcsontok rendellenes helyzetét kezeljük, amelyek mind fontos szereppel bírnak a jó harapás és a tiszta beszéd elérésében.

Fogszabályozás időtartama

A fogszabályozás átlagosan 1,5–2,5 évig tart, így nagyfokú türelmet igényel a páciens részéről. A kezelés alatt 2-8 hetente szükséges rendszeresen felkeresni a kezelőorvost az aktiváláshoz. A fix fogszabályozó készülék eltávolítását követően kivehető készüléket kell viselni éjszakánként, egészen addig, míg a fogszabályozás során elmozgatott fogak nem rögzülnek tökéletesen a helyükön.#
 
A fogszabályozás a fogak, a fogazat és az állcsontok helyzeti eltéréseinek kezelésével foglalkozik. Ezek kialakulhatnak rossz szokások következtében, tejfogak rendellenes váltódása miatt, illetve örökletes alapon. A szabálytalan fogazat esztétikai hátrányok mellett növeli a fogszuvasodási hajlamot , elősegítheti a fogágybetegségek korai kifejlődését, zavarja a rágást, sőt beszédhibákat is okozhat.
 
Az alábbi képeken bemutatunk néhány példát, ha ilyen vagy ehhez hasonló elváltozásokat lát a családjában, akkor erősen javasolt, hogy megmutassák azt a fogszabályozási rendelésünkön. Az első megtekintés és konzultáció ingyenes.

A fogszabályozó kezelés mind gyermek, mind felnőtt korban elvégezhető, a korcsoporti sajátosságok figyelembe vételével. A gyermekkori kezelések három korcsoportba oszthatók:

 
1. Kisgyermekkori, tejfogazati kezelések ( 4-6 éves korosztály )

Egyes tejfogazati eltérések kezelését lehet megkezdeni, rossz szokások kiküszöbölésének megkezdése ( pl.ujjszopás, rendellenes nyelés ) , helyes növekedés támogatása , gátló tényezők megszüntetése .
 

2. Gyermekkori vegyes fogazati kezelések ( 6-12 éves korosztály )

A vegyes fogazat időszakában minden eltérés jó eredménnyel kezelhető , mert itt a kezelés az intenziv növekedés időszakára esik. Általában ez a kivehető készülékek alkalmazásának időszaka, bár bizonyos rögzitett készülékek is használhatók.
 

3. Gyermekkori maradó fogazati kezelések (12-18 éves korosztály )

Különböző kivehető és rögzitett készülékeket használunk. Lehetőség van esztétikus fogszabályozó készülékek, vagy a legújabb technológia, a lágy erőkkel dolgozó fogszabályozási rendszer használatára.
 
A felnőttkori maradó fogazat kezelését az esetek döntő többségében már csak beragasztott ( állandó ) fogszabályozó készülékkel lehet megoldani.

 

Kivehető fogszabályozó készülékek:

Ezek a készülékek készülhetnek különálló módon egy-egy állcsontra, de vannak olyanok is, amibe mindkét fogsor beleharap és igy fejt ki a fogelőtöréskor hatást a fogakra és az állcsontok növekedésére. Nagyban függ a hatékonyságuk attól, hogy a páciens milyen rendszerességgel és naponta mennyi ideig viseli azokat. Többnyire éjszaka és néhány nappali órában kell őket hordani.

A kivehető készülékek egy különleges csoportja az izomfunkciós trénerek , ezek a száj körüli izmok , a nyelv fogakra ható erejét állitják be , elősegitve ezáltal az állcsontok helyes fejlődését is. Bővebbet ezekről a különleges „szerkezetekről” a www.fogvedo.hu oldalon olvashat.
 
A rögzitett készülékek elemei a zárak, un.”brekettek” (brackets) amiket a fog meghatározott pontjára ragasztunk , a különböző fogszabályozó ivek, és azok a rögzitő elemek,amelyek az iveket a zárakban tartják. Ezek lehetnek pici gumikarikák vagy fémdrótok. A rögzitett fogszabályozók közül manapság egyre több páciens választja az úgynevezett „önligirozó” bracket-eket , amelyeknél a bracket-be van beépitve egy záró lemezke, ami sokkal jobban tartja a felhelyezett iveket, mint a hagyományos bracketek. Gyorsabban lehet elérni a kívánt eredményt, ritkábban kell az orvosnak állitani a készüléken,azaz csökken az aktiválás költsége, valamint könnyebben tisztán tartható és lényegesen esztétikusabb is mint a hagyományos beragasztott készülékek.

 

Hagyományos bracket

Fogszabályozó rendelőnk a német Forestadent cég aktiv önligirozó technikáját használja, amit méltán nevezhetnénk a „ fogszabályozás Mercedesének „ is. A készülékről megnézhet egy bemutatót a www.forestadent.com honlapon. Itt a YouTube Forestadent Channel-re kattintva megtekintheti a készüléket működés közben. A legizgalmasabb rész 6 perc 25 másodpercnél kezdődik.

Fogszabályozással kapcsolatos kérdéseiket feltehetik e-mail-ben, vagy telefonon is, de ne feledjék hogy az első személyes konzultáció ingyenes.

 

Kíváncsiak vagyunk a véleményére

Elérhetőség

Címünk:  1062 Budapest, Délibáb utca 30.
Rendelési idő:  Hétfő– Péntek 8 – 20
Telefonszámaink:
+3612560308
+36305714757
E-mail címünk:  fogaszat "kukac" hs-dental.hu