• Nederlands
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Magyar

1062 Budapest, Délibáb utca 30.
+36305714757, +3612560308.
 

Fogínykezelések, fogágybetegségek

A fogágybetegség különböző formái ma már népbetegségnek számítanak! A fogínysorvadás jelentőségét még manapság is alábecsülik az emberek, legtöbb esetben már csak akkor kérik fogorvos segítségét, amikor az elváltozások már elérik a súlyos, kevésbé gyógyítható stádiumot. Manapság az emberek 70-75%-nál kimutatható a fogínysorvadás valamely fázisa.

A fogínysorvadás kialakulása általában teljesen fájdalommentes, sokáig csak enyhe a tünetek észlelhetők. Ha az emberek odafigyelnének a kezdeti a jelekre, és tisztában lennének a fogínysorvadás valódi veszélyeivel, akkor megelőzhetnénk a korai foglazulások túlnyomó többségét.

A fogínysorvadás előbb-utóbb a fogak elvesztéséhez vezet, valamint olyan további elváltozásokat okozhat a íny és a csont szerkezetében, ami egy esztétikus, kényelmes fogpótlás, vagy egy fogbeültetés megvalósításának lehetőségét is nehezíti.

A fogínysorvadás a kezdetben felszíni ínygyulladásként diagnosztizálható, de ezt követően a mélyebb szövetek felé tör, a foggyökeret körülvevő csont állomány (parodoncium) folyamatos pusztulását okozza.

Évekig rejtetten, alattomosan a felszín alatt zajlik folyamat, gyakran ínyvérzés is alig kíséri. Sokszor a látható ínyvisszahúzódás is minimális mértékű, sajnos a fő gond nem az íny, hanem a csont sorvadása.

A fogíny és az azzal szoros funkcionális egységet alkotó csontos állomány megbetegedése leginkább a felnőtt lakosság körében jelentkezik. A fogak rögzítő apparátusának (fogíny, gyökérhártyarost-rendszer, csont) gyulladása a szövetek sorvadását, s így a fogak rögzítettségének meggyengülését okozza.

Hajlamosító tényezők:
- az elhanyagolt fogazat,
-a rossz szájhigiéné,a
-helytelenül elkészített tömések, fogpótlások.,
-alapbetegségek(diabetes, csontritkulás)
-egyes gyógyszerek( hidantoin, biszfoszfonátok)
-a dohányzás,
-genetikai adottságok.

A folyamat kezdeti tünetei:
-ínyvérzés,
-rossz lehelet,
-vissza-visszatérő fájdalom.
 
Előrehaladottabb esetben:
-fogvándorlás,
-fog mozgathatósága,
-ínyvisszahúzódás,
-fájdalmas tasakok
 
A terápia többlépcsős, melynek elsődleges célja a gyulladás és az azt kiváltó okok megszüntetése, illetve a gyulladásmentes állapot fenntartása. Ezt az ínyalatti fogkövek és a fogakat körülölelő gyulladásos szövetek eltávolításával és tökéletes szájhigiénia elérésével érhetjük el. A mozgathatóvá vált fogakat rögzítjük, sínezzük, ugyanis az egyre fokozódó fogmozgás rontja az állapotot.

A terápia regeneratív fázisában a tökéletes esztétikai és funkcionális rekonstrukció eléréséhez számos esetben különböző csontpótló műtétekre lehet szükség. Ezen betegségben szenvedőknek kiemelt hangsúlyt kell fektetni a rendszeres professzionális szájhigiéniai, pótláshigiéniai kezelésekre, a rendszeres ellenőrzésre és az egyéni tökéletes szájápolási szokások kialakítására.

Kíváncsiak vagyunk a véleményére

Elérhetőség

Címünk:  1062 Budapest, Délibáb utca 30.
Rendelési idő:  Hétfő– Péntek 8 – 20
Telefonszámaink:
+3612560308
+36305714757
E-mail címünk:  fogaszat "kukac" hs-dental.hu