• Nederlands
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Magyar

1062 Budapest, Délibáb utca 30.
+36305714757, +3612560308.
 

Az implantátumokról

Élete során a legtöbb ember elveszítheti egy vagy több fogát különféle okok fogszuvasodás, betegség, baleset, időskor miatt. Azonban a hiányzó fogakat -a bölcsességfogak kivételével-a lehető leghamarabb pótolni kell, mivel a foghiány idővel rosszabb táplálkozáshoz, s ezáltal gyakran gyomorpanaszokhoz, emésztési problémákhoz vezet. Emellett a hiányzó fog területén lévő csontleépűlés miatt a többi fog „elvándorol”, elmozdul, megdől a rágóerő iránya szerint, ami a funkció és a külső megjelenés rovására megy. Az arcvonások megváltoznak, a száj környéke beesik. A részleges vagy teljes protézis sokakat zavar, akárcsak a híd.

Az ilyen esetekben kínál alternatív a fogbeültetés, a fogászati implantálás.

Mi az fogimplantátum?

A fogimplantátum a valódi foggyökeret helyettesíti. A beavatkozás során a fogimplantátumot az elveszített fog(ak) helyére ültetik be, hogy erre rögzíthessék a koronákat, hidakat és protéziseket. A fogimplantátum általában tiszta titánból készül, mivel ez biológiai, kémiai és fizikai jellemzőinek köszönhetően megfelelően a csontba integrálódik, és az emberi test teljes mértékben elfogadja, ami a sikeres fogbeültetés egyik alapvető kritériuma.

Mik az implantálás(foggyökér-beültetés) előnyei?

A fogimplantátum egyik legnagyobb előnye, hogy a többi fogpótlási módszernél funkcionálisan, esztétikailag nagyságrendekkel magasabb színvonalú megoldást nyújt.

A fogimplantátum olyan, mintha újra kinőnének a saját fogait!
 


Ki kaphat fogimplantátumot?

Magyarországon minden 18. életévét betöltött, egészséges páciensnél végezhető fogbeültetés. Sajnos, bizonyos esetekben nem kerülhet sor fogimplantációra – egyes betegségek ugyanis kontraindikálhatják az implantációt. Ilyen például a cukorbetegség, a súlyos szívbetegség, számos csontbetegség, vagy a kezeletlen magas vérnyomás is. Rendelőnkben a műtét elvégzése előtt vér és vizelet lelethez ragaszkodunk hogy kiszűrjük a nem kívánt szövődményeket.

 

A fogbeültetés menete
 

Rendelőnkben 3 dimenziós fogászati CT felvétel alapján előre megtervezzük a sebészeti beavatkozás minden lépését: Meghatározzuk a műgyökerek ideális helyét, az implantátumok optimális méretét, a páciens egyedi anatómiájának csontozatának paraméterei alapján. Ha szükséges, CAD CAM technikával sebészi sablont készíttetünk a lehető legpontosabb kivitelezés érdekében

Amennyiben a páciens csontmennyisége megfelelő, a fogbeültetés két fő fázisra tagolódik: Az első a műgyökér, vagyis a fogimplantátum beültetése. Ez az implantok számától függően egy-másfél órás rutinműtét, amely helyi érzéstelenítésben zajlik. A fogimplantátum behelyezését 3-5hónap gyógyulási idő követi, majd ezután a páciens visszatér a rendelőbe, hogy megkapja a végleges koronákat. Ez a második fázis néhány fájdalommentes kezelést jelent: lenyomatvétel, vázpróba.

Amennyiben páciens csontmennyisége az  implantátum leendő helyén nem elegendő a fogbeültetéshez a vizsgálatok alapján, szájsebész  csontpótlást javasolhat. A csontpótló műtétet szintén helyi érzéstelenítésben végezzük. Gyakran a csontpótlással egy időben el lehet végezni a fogimplantátum behelyezését is, de van, amikor néhány hónap gyógyulási idő szükséges.


Fogbeültetés után mi a teendő?

A fogbeültetést követően kiemelt jelentőségű a rendszeres fog- és szájápolás ahhoz, hogy a fogimplantátum hosszú élettartamú legyen. A nem megfelelő szájhigiénia előbb-utóbb a fogimplantátum elvesztéséhez vezethet. Helyes fog- és szájápolás fogbeültetés után:
 

  • Főétkezések után alapos fogmosás
  • Heti egyszeri Listerine-nel vagy Chlorhexameddel (vagy egyéb hasonló termékkel) való öblögetés
  • Dohányzás mellőzése
  • Cukros ételek fogyasztásának kerülése
  • Félévenkénti kontrollvizsgálat, a fogorvos utasításainak maradéktalan betartása
  • Félévenként javasolt fogkőtisztítás

 

Kíváncsiak vagyunk a véleményére

Elérhetőség

Címünk:  1062 Budapest, Délibáb utca 30.
Rendelési idő:  Hétfő– Péntek 8 – 20
Telefonszámaink:
+3612560308
+36305714757
E-mail címünk:  fogaszat "kukac" hs-dental.hu